Translate

21 Eylül 2014 Pazar

Berlin IFA 2014 Sony Xperia Z3 İncelemem

Yine Berlin IFA 2014'te Japon devi Sony, yeni amiral gemisi Xperia Z3'ü ve akıllı saati Smart Wear'ı fuarın ilk günü meraklılarına yeni ürünlerinin lansmanını yaptı. Xperia Z3'ten beklentiler oldukça üst seviyeydi. Şimdi sizlere telefon hakkındaki araştırmalarımı ve teknik olarak lansmandaki izlenimlerimi aktaracağım. Faydalı olması dileği ile;
















Android 4.4.4 sistemi ile piyasaya sürülecek olan Sony'nin yeni amiral gemisi Sony Xperia Z3, 3100 mAh'lık bir bataryaya sahip ki Z2 ye oranla batarya 100 mAh daha az. Bu durum için Sony, çeşitli optimizasyonlar sayesinde fark yaratmayacak diyor bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Ön ve arkası cam, çerçeveleri de metalden imal edilen Xperia Z3'ün bu tasarımı telefona şıklık kattığı kesin. Xperia Z3; 5.2", 3 GB RAM (Z2 ile aynı), 2,5 GHz işlemci hızı, Snapdragon 801 4 çekirdekli, ekran parlaklık seviyesi 600 Candela(1*) olarak yapılmış. Parlaklığın bu kadar yüksek yapılması pil ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca pil demişken şarjın 2 gün yeteceği söyleniyor stamina modunda ama tabi telefonun elden düşme/düşmeme süresi veya kullanılma süresi bunu mutlaka etkileyecektir. Xperia Z3, sektörde 3. nesil LTE/4G modeme sahip. Bu, iki katına çıkan indirme ve yükleme hızlarıyla yüksek hızlı internet bağlantılarına olanak sağlayacakmış bizlere. Xperia Z2'ye göre suya ve toza dayanıklılığı daha iyi. 7.3 mm kalınlığında ve 152 gr ağırlığındaki Xperia Z3, Xperia Z2 ye oranla 11 gr daha hafif bir telefon. 16/32 GB dahili hafızaya sahip ve Micro SD kart ile 128 GB'a kadar yükseltebiliyor.

Ön Kamerası 2.2 MP, arka kamerası ise 20.7 MP olarak yapılmış. Arka kamera ile 4K video çekebilmek mümkün ama Z2'de bu 4K (3840 x 2160) video çekme ile ilgili sıkıntılar vardı. Sony yetkilileri bunu hallettik diyorlar ama bekleyip göreceğiz. 1920 x 1080 çözünürlüğünde ve piksel yoğunluğu 423 ppi yapılmış. Önceki Xperia serilerindeki gibi Japon devi, ekranda Triluminos teknolojisinden vazgeçmemiş. G Lens 1/2,3" (inç) Exmor RS görüntü sensörü ile daha net ve keskin görüntüler almak mümkün. Z3'te 25 mm açılı olarak tasarlanmış bu lens.(Z2 de 27 mm)  ISO(2*) 3200 hassasiyeti sayesinde de loş ve az ışıklı ortamlarda da görüntü kalitesini ve parlaklığını artırabiliyoruz. Bu değer 12800'lere kadar çıkabiliyor.

X-Reality, Live Colour Red ve görüntü sabitleyici Steady Shot teknolojileri Z2 de olduğu gibi Z3'te de mevcut. Face in özelliği, Xperia cihazınızın hem ön hem de arka kamerasıyla çekim yaparak bu görüntüleri çeşitli şekillerde üst üste yerleştirmenizi sağlıyormuş. Bunun yanında AR eğlence, vizörde gördüğünüz görüntünün üzerine bir şeyler karalamanıza ve çizmenize olanak sağlıyor ve Movie Creator ise Fotoğraflarınızı ve videolarınızı kullanarak bir tam video ve post oluşturmamıza yardımcı olan bir teknoloji. Bunların yanında Akıllı Parazit Azaltma ve Akıllı Görüntü Geliştirme teknolojileri mevcut. Akıllı görüntü geliştirme ile görüntüler daha ayrıntılı ve gerçek hayattaki gibi görünür. Parazit Azaltma ile ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde meydana gelebilen paraziti azaltır. Sonuç olarak, görüntüler daha net ve pürüzsüz hale geliyor. Multi Camera teknolojisi ile aynı anda üç farklı Xperia Z3’ten farkılı açılarla yapılan çekimlerin tek ekrandan izlenebilmesine olanak sağlıyor. Sound Photo sayesinde ise sesli fotoğraflar oluşturabiliyoruz.

Ön tarafında ise Stereo hoparlörler mevcut. Ses ve mp3'lerin yüksek kalitede dinlenebildiği DCEE HX adlı yeni bir teknoloji mevcut. Digital Noise Canceling yani gürültü engelleme teknolojisi ile de her türlü gürültülü ortamda eğlenceden ödün vermeden rahatlıkla müzik dinlenilmesini, film izlenilmesini ve oyun oynanmasını sağlıyor. En iyi ve en net sesi destekleyen yeni bir teknoloji olan Front Surround ise Xperia Z3 ile geliyor.


















Ve Sony Xperia Z3 ile beraber gelen en büyük yenilik ise Play Station 4 (PS4) ile uyumlu olması. PS4 Remote Play özelliği sayesinde Xperia Z3 ve Z3 Compact ile aynı WiFi ile PS4'e bağlanıyor ve oyunlarını oynayabiliyor. TV kullanım dışı ise joy stick Dualshock ile de telefonu 2.bir ekran gibi kullanıp oyunumuzu oynayabiliyoruz ki bence telefonun en göze çarpan ve en ayrıcalıklı özelliği olmuş.















Sony Xperia Z3, 4 ayrı renkte bizlere satışa sunulacak. Siyah, beyaz, gümüş ve bakır renklerde olmak üzere. Z3, online mağazalarda listelendi. Ön siparişlerde Almanya'da 650€ (yaklaşık 1900 TL), diğer ülkelerde ise hemen hemen €650-€700 arası değişen fiyatlarla listelerde yerini aldı. Türkiye de ise yine Z2 gibi 2000-2500 TL arası bir fiyata sahip olacaktır.

İlk izlenimim, Sony Xperia Z3'ün Z2'den bir farkı olmadığı. Z2'nin üzerine birkaç iyileştirme yapılmış ve PS4 ile uyumluluğu dışında çok ayrıcalıklı bir özelliğini görmedim ama telefon beklentileri karşılamıştır ve tam parasının karşılığıdır. Tabi Z2 ile Z3 arasındaki az bir fark için aradaki fiyat farkını paraya kıyar veririm diyebiliyorsanız elbetteki Z3'ü hiç düşünmeden alın derim. Bence IFA 2014'teki lansmanı yapılan en iyi cihaz. Android alacağım derseniz de Sony dışında bir cihaz almayın derim ben. Telefon gayet güzel ve şık bir tasarıma sahip. Oldukça başarılı buldum, bu cihazı piyasaya kazandıranlar büyük bir iş başarmışlardır kanaatimce. Okuyan dostlarıma şimdiden teşekkür ederim, umarım faydası dokunmuştur.

NOT:
1*) Candela, SI birim sisteminde aydınlatma şiddeti birimidir.
2*) ISO, uzun ismi mühendislikten de bilindiği üzre International Standard Organization (Uluslararası Standartlar Teşkilatı)dır. Ama fotoğrafçılık terimlerinde kullanılan bu ifade, lenslerin/sensörlerin ışığa olan hassasiyetleri olarak tanımlamak mümkündür. ISO’yu etkileyen 2 etken vardır. Bunlar; enstantane ve diyaframdır ve bunlara bağlı olarak çalışır. Normal çekimlerinizde ISO değerini makinenin sahip olduğu doğal en düşük ISO değeri olarak kullanmalısınız.

(Burada yazdıklarımın tamamı bana aittir.)

(Resimler için Source : SDN, Sonymobile, Chip, Webtekno)




Hiç yorum yok: