Translate

21 Eylül 2014 Pazar

Apple 2014 Event iPhone 6 and iPhone 6 Plus

9 Eylül 2014'te Apple, TSİ ile 20:00'de yeni telefonlarını ve akıllı saatini hayranlarına sundu ve lansmanını yaptı. Lansmanın yapıldığı CA Cupertino Flint Center'da rahmetli Steve Jobs'un iMac'i (Macintosh) tanıttığı yer. Çok görkemli olan bu lansmanda yeni iPhone'lardan ve akıllı saatlerden beklentiler oldukça büyüktü. Şimdi sizlere telefonlar ve akıllı saat hakkında (ayrı bir yazı hazırlayacağım) teknik donanımlar hakkındaki incelememi ve ilk izlenimimi paylaşacağım. Umarım sizlere faydalı olur.

Öncelikle size bu telefonların fiyatlarından ve ne zaman satışa çıkacağından bahsetmek istiyorum.


iPhone 6 ile iPhone 6 Plus'un ABD'deki satış fiyatı, geçen seneki 5S ve 5C ile hemen hemen aynı. Tek değişiklik telefon kapasitelerindeki değişiklik. 32 GB kaldırılmış ve 128 GB kapasite eklenmiş. iPhone 6 nın 2 yıllık sözleşmeli fiyatı 16 GB'ı $199, 64 GB'ı $299, 128 GB'ı $399; iPhone 6 Plus ise 2 yıllık sözleşmeli fiyatı 16 GB'ı $299, 64 GB'ı $399, 128 GB'ı $499 olarak satışa sunulacak. Ön siparişler 12 Eylül (yarın) başlayacak. 19 Eylül'de 9 ülkeye dağıtımı başlanacak ve 2014 yılının sonunda ise 115 ülkeye siparişler yapılacak.


 iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'un Türkiye'deki fiyatları kaç lira olacak ?


Apple Store'da 26 Eylül'de online mağazada satışa çıkacak olan yeni iPhone'ların fiyatı ise şu şekilde olacak:

-iPhone 6'nın 16 GB'ı 2349 TL (havale fiyatı 2255 TL), 64 GB'ı 2649 TL (havale fiyatı 2543 TL), 128 GB'ı 2949 TL (havale fiyatı 2831 TL)
-iPhone 6 Plus'un 16 GB'ı 2649 TL (havale fiyatı 2543 TL), 64 GB'ı 2949 TL (havale fiyatı 2831 TL), 128 GB'ı 3249 TL (havale fiyatı 3119 TL) olarak satışa sunulacak.

iOS 8 hangi telefonlara gelecek ve tüm kullanıcılara ne zaman açılacak ?


Göründüğü üzere ki iOS 8 iPhone 4S'ten iPhone 6'ya kadar olan sürümlere gelecek. iOS 8, 17 Eylül'de (haftaya çarşamba günü) tüm kullanıcılara açılacak ve bu telefon sahibi kullanıcılar telefonlarına yükleyip güncelleyebilecek.

Ek olarak iOS 8'in sıkıntı olduğu için 8.0.1 i bekleyeceğim düşüncesindeyseniz bence o düşünce de olmayın. iOS 7'nin iPhone 4'e neler yaptığı herkesin zihninde. O yüzden iOS 8'i mecbur olarak yüklemek zorundayız bence ki son 7.1.2 güncellemesinin üzerinde 8.0.1 yüklemek saçma olur.

Şimdi gelelim yeni telefonlara..


Tim Cook, sahne aldı ve yeni telefonları tanıttı. Lansmandan önce çeşitli sızıntılardan da bildiğimiz üzereki Apple, 5S'ten daha büyük 2 tane telefon ve bunun yanında akıllı saat tanıtacağını yazmayan site yoktu. Bu sızıntılar çerçevesinde Apple'ın yeni telefonunun isimleri için çeşitli isimler öne atıldı iPhone 6L, 6 Plus gibi ve Apple bunlar doğrultusunda bizler yeni telefonların isimlerini iPhone 6 ve iPhone 6 Plus olarak bizlere lanse etti.

Yeni telefonlar donanımsal olarak nasıl ?
Sahneye tanıtmak için başkan yardımcısı Phil Schiller sahne aldı. iPhone 6 4,7" diyagonal, iPhone 6 Plus 5.5" diyagonal olarak lanse edildi. iPhone 5S'te 4" idi. 5S'ten daha büyük ekranla bizlere geldi. Bunun yanında 5S'in retina ekranına karşılık, 6 ve 6 Plus'ta ekranlar Retina HD Display ve Multi-Touch ekran olarak duyuruldu. Schiller, yeni iPhoneların cam ön panelden, anodize alüminyum arka parçadan ve paslanmaz çelikten oluştuğunu söylüyor. Simdiye kadar ki en ince ekran. 2 telefonda gümüş, altın, uzay grisi olmak üzere 3 farklı renkte satışa sunulacak.


Ekranda da görüldüğü gibi iPhone 6, 6.9 mm, 129 gr, 1334x750 pixel çözünürlüğünde. 6 Plus ise 7.1 mm, 172 gr 1920x1080 pixel çözünürlüğünde. 5S'e göre hem daha ağır (112 gr), hem daha ince (7.6 mm), hem de çözünürlükleri (1136x640) daha da yüksek. 5S'e göre 6'nın pikseli 38% oranda, 6 Plus ise 185% artırılmış. iPhone 6'da 5S gibi inç başına 326 piksel (326 ppi), 6 Plus ise 401 ppi.



iPhone 6 ve 6 Plus'ta da 64 bit mimarı, A8 işlemci ve M8 hareket sensörü mevcut. 5S'e göre (A7 işlemci ve M7 hareket sensörü) daha hızlı ve 13% daha küçük. 5S'e göre 20% daha hızlı CPU ve ilk iPhone'a göre 84x daha hızlı grafik performansı. Yeni sensörler ile daha yüksek performans elde etmeyi hedeflemişler. 5S'teki gibi Touch ID parmak izi sensörü de mevcut. Üstelik 5S'teki parmak izi sensöründen daha kullanışlı..



iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'un batarya ömrü nasıl olacak ?

 Resimde de görüldüğü üzere ki iki telefonun batarya ömrü de 5S'e göre biraz daha iyi. iPhone 5S'te 1570 mAh'lik bir batarya vardı. iPhone 6 ve 6 Plus'un kaç mAh olduğu hakkında bir bilgi verilmedi ama iPhone 5S'ten kısmen de olsa iyi tarafları var. Söylentiler ve sızıntılara göre iPhone 6'nın 1830 mAh, iPhone 6 Plus'un 2015 mAh'lık (2000 küsür mAh) bir Li-on bataryaya sahip olacağı söyleniyordu. 16 gün Stand-by ı ne yapacağız aşikar :)

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'un kamerası nasıl olacak ?

Yeni telefonların kameralarına gelince. Her iki telefonda da 2 telefondaki gibi iSight, 1.5 mikronluk 8 MP kamera mevcut. 5S'teki kamera ile aynı. 5S'ten farklı olarak yeni sensörler ve teknolojiler eklenmiş. True Tone flaş 5S'te olduğu gibi 6 ve 6 Plus da mevcut. 5S'teki f/2.2 diyafram aynı şekilde iki telefonda da korunmuş. Bunun yanında hibrit filtre, 5li mercek, yüz algılama, otomatik netleme ve görüntü stabilizasyonu, arka arkaya çekim modu ve bunun yanındaki birçok küçük özellik iki telefonda da mevcut. Farklı olarak 6'da digital görüntü stabilizasyonu ve 6 Plusta ise optik görüntü stabilizasyonu mevcut ve bu iSight kamera Focus Pixels özelliğine sahip otomatik netleme mevcut. Bunun yanında da ek olarak zamanlayıcı modu bulunuyor. "Aşama algılama" özelliği de, otomatik odaklanmanın iki kat daha hızlı gerçekleşmesi demektir. Panorama resim 43 MP'a kadar ulaşıyor. Schiller'e göre ise yüz algılama (face detection) artık daha hızlı. Gülücük ve göz kırpma algılama özellikleri de daha isabetli çalışacak biçimde geliştirilmiş. Yeni otofokus 2 kat daha hızlı ve bunun yanında faz algılama özelliği de mevcut.

Kameralardaki yeni özelliklerden bir tanesi de 1080p'de 30 fps(1*) veya 60 fps videolar kaydedebilmeniz mümkün. Ağır-çekim (Slow Motion) videolar, 240fps'ye ulaşıyorlar. Aynı zamanda bu iSight kamera Sinematik video dengeleme özelliği (cinematic video stabilization) de mevcut.



 Facetime yani ön kamera yine 5S'teki gibi 1.2 MP ama 5S'teki ön kamerada olan f/2.4 olan odak aralığı (diyafram) 6 ve 6 Plus'ta f/2.2 yapılmış. Ön kameralarda güzel HDR selfieler (özçekim) yapabiliyor. 81% daha fazla ışık alıyor.





 Yeni iPhone'larda LTE (Long Term Evolution) teknolojisi de mevcut. Güçlendirilmiş 20 bant LTE şüphesiz daha hızlı bir indirmeye sebebiyet verecek. Schiller, yeni iPhone'lardaki  LTE'nin her akıllı telefondan daha fazla ve daha hızlı olduğunu söyledi. LTE'nin yanında 802.11 ac destekli 3x daha iyi ve hızlı WiFi ve buna ekstradan WiFi Calling ve Voice over LTE (VoLTE) mevcut. VoLTE ile aramalarımızı daha iyi sesle yapmamızı sağlıyor ve dünya çevresinde birçok taşıyıcı ile çalıştığını söyledi. (T-Mobile, Verizonn, At&t, StarHub, SmarTone, Hutchison Telecom bla bla).



Yeni iPhone'larda barometre sensörü de mevcut. M8 işlemcisi, bisiklet sürmeyle koşma arasındaki farkı anlayabiliyor, mesafeyi ve izafi yüksekliği hesaplayabiliyor. Barometre bunun için hava basıncını kullanıyor. Nike+ uygulaması, bu sensörü kullanarak yüksekliği gösterecek biçimde güncellenmiş.

Apple Pay nasıl bir özellik ?

 Gelelim Apple'ın yeni iPhone'larda yaptığı yeni özelliğe. Tim Cook tekrardan sahne aldı. Yeni bir ödeme sistemi yapılmış. Telefona yeni bir NFC (Near Field Communication) özelliği geldi nihayetinde. Günlük hayattan örneklemeler verdi. Kredi kartları için yılda 12 milyar dolar harcıyor, günde 200 milyon kredi kartı işlemi yapıldığından, şimdiye kadar ki tüm mobil ödeme sistemi girişimlerinin başarısız olduğunu söyledi. Bunlar göz önüne alınarak yeni bir ödeme sistemi ortaya çıkıyor adı Apple Pay. Bu ödeme sistemi, NFC den yararlanıyor. Bu sistemle ödemeler yapmamız mümkün olacak.

Ödeme bilgileri şifreli ve güvenli olarak saklanıyormuş. Sistem, Passbook uygulamasından da faydalanıyor. Kredi kartınızın fotoğrafını çekip sisteme eklemeniz mümkün oluyor. Alışveriş sırasında kart numaraları, satıcıya iletilmiyormuş.

 Bunun yerine bir kullanımlık bir ödeme numarası ve bir "dinamik güvenlik kodu" kullanılıyor. iPhone'unuzu kaybetmeniz halinde ödemelerinizi Find My iPhone hizmeti üzerinden askıya alabiliyorsunuz. Kartınızı iptal etmenize gerek kalmıyor çünkü kart bilgilerimiz cihazda depolanmıyor. Apple'ın ne aldığınızdan ve ne kadar para harcadığınızdan da haberi olmuyor. Hizmet, ilk aşamada ABD'de Amex, MasterCard ve Visa'yla kullanıma sunulacak ve bununla birlikte 6 büyük banka da varmış. 22000 parakendeci (Macy's, Bloomingdales, Wallgreens, Duane Reade, Subway, McDonalds gibi) Apple Pay ile çalışıyor ve Apple Pay çevrimiçi de çalışabiliyor. Tabi buna Apple mağazaları da dahil. Apple Pay'i tanıtan Eddy Cue'de ödemenin nasıl çalıştığını göstermek için bir siteden lansman esnasında beats kulaklığı satın aldı ve hiç bir sorun ortaya çıkmadı. Çok kullanışlı bir özellik olacağı kesin gibi yerinde kullanılırsa. Yalnızca ABD’de günlük 12 milyar $ işlem hacmine erişen mobil ödemeler, Apple’a iPhone satışlarını bile gölgede bırakacak bir gelir kaynağı oluşturabilir.




Ve bu Apple Pay özelliği telefonlara Kasım 2014'te gelecek. Herhalde iOS 8 ile güncellenecek bütün telefonlara bu özellik gelecek.

İlk izlenimim:

Teknolojiye meraklı ve ilgili biri olarak şunu söyleyebilirim. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'un iPhone 5S'ten birkaç özellik haricinde çok fazla ayırt bir fark yok ama kesinlikle iyi telefonlar. Lakin iPhone 6 ile iPhone 5S arasında fazla bir özellik farkı göremediğim için ben bu iki telefon arasında tercih yapsam tercihimi iPhone 6 Plus'tan yana kullanırdım. Büyük telefon kullanmayı sevmeyenler 6'ya yönelebilir. iPhone 6 Plus'un bana daha cazip geldiği aşikar ama 2649 TL gibi yüksek bir rakam ilk başta bu telefon için verilir mi kafalarda soru işareti bıraktı bende. Alabilecek durumda olanlar bence iPhone 6 Plus'a yönelebilir. Yazımı okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.

1*) fps : Uzun ismi frame per second. Yani bir saniyede kaydedilen ya da gösterilen kare sayısıdır. Cihazınızın video özelliklerinin bir saniyede yakaladıkları kare sayısı 25 fps ise bir saniyede 25 kare yakalıyor demektir.

(Resimler için kaynak : The Verge, Apple, Chip)









































Hiç yorum yok: