Translate

10 Haziran 2015 Çarşamba

Apple's WWDC15 Event

Yılın en önemli günlerinden biri kuşkusuz ki WWDC etkinlikleri. Apple, "The epicenter of change WWDC15" adı altında 8 Haziran Pazartesi tsi 20:00'de Moscone Center'da (San Francisco) etkinliği düzenledi ve yeni işletim sistemlerini tanıttı.
Bu gece öncelikle Mac'ler için OS X El Capitan, iPhone, iPad ve iPod Touch 5th gen için iOS 9, Apple Watch için watchOS 2 ve kendi müzik servisi olan Apple Music servisini ve bunlar yanında bir çok API yeniliklerini ve Swift'teki yenilikleri de geliştiricilere tanıttı. Ben de sizlere bu etkinlik hakkında sizlere daha iyi anlayabilmeniz için bu yazıyı hazırlıyorum. En dikkat çeken yenilikleri ve özellikleri size yazacağım. Gelişmelerden sıra ile bahsedecek olursak;

En başta Mac için yeni işletim sistemi OS X El Capitan'dan bahsedelim. 2 konuya odaklanmış Apple. Deneyim ve performans.

İlk olarak OS X10.11 'ün son sürümü olan diğer adıyla El Capitan'ı tanıttı Craig Federighi.
İlk olarak El Capitan'ın Yosemite'dan daha hızlı olduğunu söylememiz gerekiyor. Masaüstündeki sistemdeki arama özelliği Spotlight daha da geliştirilmiş. Daha fazla içerik ekrana gelebiliyor ve pencereler ölçeklendirilebiliyor. Fare imlecini de mouse'nuzu sallayarak büyütebiliyorsunuz. Aynı zamanda doğal dili kullanmaya imkan tanıyor. Bu da Mail ve Finder gibi uygulamaları da daha derin işlemeye imkan tanıyor. Ayrıca hava durumu, hisse senetleri ve borsa bilgileri, spor ve video gibi bilgiler de arama da mevcut. Örneğin arama kısmına "Şubat ayında oluşturduğum fotoğraflar" dediğiniz zaman Spotlight bunu ekranınıza hemen yansıtmakta. Güncellemeyle kullanıcılar ekranını daha kolay yönetebilecek. Ekranın yarısı tek bir uygulama açıkken diğer yarısında da çalışan diğer uygulamaları görebilecekler. Aynı Windows 10'daki gibi. El Capitan iOS'u da andırıyor. Örneğin iOS'ta gelen maili sola kaydırarak silme olayı Mac bilgisayarlarda da artık mümkün. Diğer yandan da Youtube'dan video izleyebilirsiniz. Sık ziyaret edilen siteler ekranın sol üst köşesinde yer alacak ve ikona tıkladığınız zaman girmek istediğiniz web sitesini size yeni bir sekmede açacak. Safaride sayfalara kolay ulaşım sağlayan bu özelliğin adı Pin..

Mac OS X El Capitan Mission Control
Mac OS X El Capitan'da Mission Control de yenilenmiş. Tek bir ekranda tüm penceleri, uygulamaları düzenleme ve yerleştirme seçeneğini bize sunuyor. Mail ve Finder gibi uygulamaların kullanımı da kolaylaşıyor. Bir mail yazarken yeni sekme açıp farklı bir Mail yazmak da mümkün. Nota ya da Mail'e fotoğraf yüklemek için ise onu istediğiniz yere sürüklemek yeterli olacak. Küçük uygulamaları büyütmek için ekranın üstüne sürüklememiz yeterli olacak. Önizleme seçeneği de mevcut. San Francisco fontunu da bu sistemde kullanacak artık Apple.





Resimde de görüldüğü üzere ki OS X El Capitan, Yosemite'dan uygulama açma 1,4 kat, uygulamalar arası geçiş 2 kat ve PDF görüntüleme ve ön okuma hızı da 4 kat artırılmış.




Safari'ye Pin'in yanında gelen başka bir yenilik ise, hangi sekmeden ses geldiğini size gösterecek. İster susturursunuz isterseniz de sekmeyi kapatırsınız.

iOS 8 lansmanında tanıtılan Metal app
El Capitan için en önemli yeniliklerden bir tanesi, Open GL API'dan vazgeçip yerine Metal uygulamasının gelmesi oldu. Metal uygulaması artık Mac'lerde. Metal ile grafik ve performansta önemli derecede değişimler oldu. 40% daha az işlem gücü, performans artışı ve daha iyi pil ömrü sunuyor bizlere. Aynı zamanda daha hızlı ve akıcı oyunlar..

El Capitan geliştiriciler için etkinlik gecesi beta sürümü yayınlandı. Diğer kullanıcılar için Temmuz ayında yayınlanacak. Tüm kullanıcılar için ise son sürüm sonbaharda..

iOS 9'a gelecek olursak iOS 8'in üzerine yine performans artırıcı ve birkaç da yenilik eklenmiş. Şimdi bunlardan bahsedecek olursak;

Tanıtıma ilk olarak Siri'den başladı Craig Federighi. Siri önceki sürümlere göre 40% daha hatasız çalışacak ve daha geniş bir arama yelpazesine sahip olacak. Aynı zamanda Spotlight ile de entegreli olacak. Sirinin arayüzü değimiş şekilde bize Merhaba diyor.

40% daha doğru cevaplama ve Spotlight entegrasyonu 
 Spotlight ile entegreli çalışacak. Daha akıllı cevaplar verecek. Örneğin trafiğin durumuna göre randevunuza lokasyan eklediğiniz zaman, yeri araştırıp daha erken yola çıkmanızı haber edecek. Rehberinizde kayıtlı olmayan numaralardan gelen aramaların kim olduğunu gelen arama esnasında gösterecek. Bunun için Caller ID , mailiniz ve diğer uygulamaları kullanacak. Android M'deki gibi Google Now on Tap gibi bie özelliğe de sahip olacak. Safari'de herhangi bir sayfadayken "bana bunu hatırlat" dediğiniz zaman Siri neden bahsettiğinizi bilecek ve o zaman diliminde size o sayfayı hatırlatacak. Bana 2014 veya herhangi bir yıldaki resimlerimi aç dediğiniz zaman Siri o fotoğrafları size acaçak ve Siri bunun yanında buluşmalara çağırabileceğin insanları önerirken aynı zamanda ilgi alanlarınıza göre hoşunuza gidecek uygulamaları da tavsiye edecek. Apple arama fonksiyonu için arama API'ı açtı ve geliştiricilerin uygulamalarını Spotlight araması ile bağlamasını istiyor. Böylece istediğimiz içeriğe daha kolay ve hızlı ulaşabileceğiz. Anonim, Apple ID ve 3.parti uygulamar ile bağlanılmıyor hiç bir şekilde. Örneğin arabaya bindiğiniz zaman da arabada olduğunuzu anlayıp size uyarılarda bulunuyor. Kulaklığınızı da taktığınız zaman araçta ya da koşarken otomatik olarak müzik uygulamasını açıyor.

Spotlighttaki başka bir özellik ise uygulamadaki içerikleri de araştırıyor olması. Örneğin Facebook, Snapchat ya da Periscope vb. uygulamalarındaki paylaştığımız içerikleri de görebilecek. El Capitan'daki gibi spor karşılamaları Netflix filmleri ve diğer uygulamarda dahil. Aynı zamanda Spotlight'da birim çevirme de yapılabiliyor.

Apple Pay ve Jennifer  Bailey
Apple Pay'de de birkaç yenilik eklendi. Ve 26. etkinlikte ilk kez sahneye bir bayan çıktı. Apple konferanslarında bir ilkti. Square ile Apple işbirliği içinde. Square donanımlarında hem klasik hem Apple Pay destekli olacak. Kısa süre önce Pinterest'in duyurduğu "buyable pins" ile de uyumlu olacak. Apple Pay, Temmuz ayında Birleşik Krallık(İngiltere) 'a geliyor. Londra'da metro ve trenlerde de kullanılacak olan Apple Pay, kredi ve banka kartları ile kullanmak mümkün olacak.  (Londra'da toplu taşımada kullanılabilmesi gerçekten harika bana göre, Türkiye'de ne zaman göreceğiz bakalım) Passbook tarih oluyor bu güncelleme ile.Ya da tarih oluyor tanımı doğru olmaz. Adını "Wallet" olarak değiştiriyor. Wallet uygulaması ile biletlerinizi ve kartlarınızı tek bir yerde toplayabiliyorsunuz. ABD'de 1 milyon'dan fazla lokasyonda kullanabiliyor olacak. Aynı zamanda bir çok uygulama da Apple Pay ile uyumlu olacak.









Apple Pay yine geçen sene anlaştığı şirketler ve kurumlar üzerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Yandaki resimlerde gördüğünüz kuruluşlar bunlardan sadece bazıları.










Apple Pay ile beraber Sadakat kartları uygulaması da başlıyor. Bu uygulama ile de D&R, Money Card, ödül kartları bilgilerimizi buraya atabileceğiz.









Notes uygulamasına da yeni güncellemeler geldi. Artık Notes uygulamasında çizimler yapmak mümkün. Fotoğraf eklemek, çizim yapmak ve bunları paylaşmak mümkün olacak. Safari, Maps ve diğer uygulamalardan direkt olarak içerik eklenebilecek.







Apple Maps + Transit
Apple Maps uygulamasında da yeniliklere gitti. Toplu taşıma bilgilerini uygulamaya ekleyecek iOS 9 ile. İlk olarak ABD'nin çeşitli eyaletlerinde, Avrupa ve Asya'nın başkentlerinde kullanılmaya başlanacak olan Transit directions çeşitli seçenekleri birleştirilerek önerilerde bulunacak. Restoran, cafe, bar gibi mekanlara da erişebilecek.

News app
iOS 9 ile birlikte hayatımıza yeni bir aplikasyon giriyor. Gazetelik uygulaması tarih oluyor ve yerine News uygulaması geliyor. Bundle ve Flipboard'a benzer bir uygulama olmuş. Dilediğiniz kaynaklardan öne çıkan haberleri tek bir yerde toplamanızı sağlayacak. İlk olarak ABD, Avustralya ve İngiltere'de başlayacak. Okunan haber içeriklerinin diğer uygulamalarla bağlantıda olmayacağını da ifade etti Apple. 3.parti uygulamalar da News ile son buluyor. News sadece haberler değil; blog, dergi, resim galerileri, makaleler, köşe yazıları ve videoları da destekleyecek. Hoşunuza giden bir haberi okuyamayacak durumdaysanız "Daha Sonra Oku" seçeneği ile haberi kaydedip sonra okuyabilirsiniz.

iPad ve iOS 9
iOS 9 ile beraber iPad için de bir çok yenilik geldi. İlk olarak Quicktype klavye touchpad'e dönüştü. Geliştirilmiş klavye'de kopyala yapıştır ve kes yapıştır kısayolları artık daha kolay. Klavyeye iki parmakla dokunarak dönüştürebiliyor. "Split View" multitasking özelliği yani bölünmüş ekran desteği sadece iPad Air 2'de çalışacak. Ekran bölünmeleri 50-50 ve 70-30 oranlarında olacak. Ekranlar bölünürken 2 ekranı da yönetebiliyoruz. Sürükleyip bırakarak uygulamaları aktif ekrana alabileceğiz. "Slide Over" yeniliği ile çalışan bir uygulamanın üzerine 2.bir uygulama eklenebiliyor, Diğer uygulamada ekranın herhangi bir köşesinde konumlanıyor, öbür uygulama da çalışmaya devam ediyor. iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air ve iPad Air 2 bu özelliği destekleyecek. Diğer bir özellik ise Picture in Picture (PiP) özelliği. Bu özellik ise ekranda bir uygulamayı kullanırken diğer yandan video izlemeyi mümkün kılıyor. Bu özellik de Slide Over gibi iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air, iPad Air 2'de kullanılabilecek. Windows 8'i andıran özellikler biraz..

Battery Life 




Android cihazlarda bulunan fakat iPhone cihazlarda bulunmayan Güç Tasarrufu Modu EN SONUNDA, NİHAYET iOS 9 ile biz de kavuşuyoruz. iPhone'un şarjı minimum seviyede iken 3 saate kadar kullanım ömrü sunacak. Nasıl detaylarla tasarruf sağlanacağı ise belirtilmedi.




Mobil oyun deneyiminde yeni SDK'lar
Apple, geliştiricilere bu gece birçok SDK sundu. Metal'ın yanında SpriteKit, SceneKit, GamePlayKit, Model I/O, ReplayKit gibi. Mobil oyunlar daha iyi grafikler ve performansa sahip olacak ve oyunculara yeni özellikler sunacak. Swiftin yeni versiyonu olan Swift 2 (ARTIK AÇIK KAYNAKLI) oyunlar daha az yer kaplayacak.  Linux platformu da Swift 2'yi destekliyor.

Apple, CarPlay'den de bahsetti ama çok fazla detay vermedi. Sadece artık kablosu olarak kullanılabileceğini ve araçlarda daha fazla kontrol edilebilceğini söyledi. Bir kısmı ise Apple Watch'dan kontrol edilebilecek.

Apple HomeKit and devices
Apple ilk HomeKit cihazlarını kısa süre önce satışa çıkarmıştı ve etkinlikte de bu konu üzerine birkaç noktaya değindi. Termostat, panjur, ışıklar, güvenlik sistemleri ve sensörleri görüyor ve iCloud uzaktan erişim ile nerde olursanız olun kontrol edebiliyorsunuz.

iOS 9'un destekleyeceği cihazlar 
iOS 9, iOS 8 desteklediği tüm cihazlarda olacak. iPad 2'den sonraki iPadler ve iPhone 4S ve sonrası tüm iPhone'ları ve iPod 5th gen. cihazlarını destekleyecek. İlk beta bugün geliştiriciler için yayınlandı. Normal kullanıcılar için Temmuz ayında, full sürüm büyük ihtimal ile yeni telefon ile kavuşacağız. Çok yer kapladığını dair şikayetleri de dikkate alan Apple, iOS 9'un 1.3 GB yer isteyeceğini duyurdu.

Apple Watch'ın yeni sistemi watchOS 2 
Kevin Lynch watch OS'u tanıtmak için sahne aldı ve adının watchOS 2 olduğunu duyurdu. İlk yenilik saatin ekranını Londra, Hong Kong vb. ülkelerin Time-Lapse'i veya kendi resminizi koyabilecek olmanız. Bu iki özellik Time Lapse face ve Photo Album face. 3.parti uygulamalardan bilgiler alabileceğiz. Yeni bir özellik ise Time Travel (Zamanda Yolculuk). Bu özellikle Digital Crown yani saatin ayar düğmesiyle gelecek tüm etkinliklere ve hava durumuna ulaşabiliyoruz. Arkadaşlarınızı ekleyip onlara saat üzerinden hızlı erişiminiz artık mümkün. Bir kenarda şarj olurken otomatik olarak gece moduna geçiyor. Artık sesli görüşme yapmak da mümkün olacak. Bu özelliğin adı ise FaceTime Audio. En temel fark ise artık "native" watch uygulamalarının geliştirilebilecek olması. Uygulamalar artık iPhone'a ihtiyaç duymadan Apple Watch üzerinden yönetilebiliyor. Saat üzerinden artık Mail cevaplayıp silinebiliyor. Siri'ye erişmek, fitness bilgilerine ulaşmak ve uygulamaları çalıştırmak bu sistemle daha da kolaylaşıyor. iOS 9'daki Wallet, HealthKit, HomeKit, Taptic Engine, Acclerometer, ve Transit direction özelliklerine watchOS 2 ile ulaşmak Apple Watch'da mümkün olacak. Beta sürümü geliştiriciler için bugün açıldı. Full Sürüm ise yeni iPhone ile sonbaharda..

Klasik bir Tim Cook söylentisi
Etkinliği bitirmeden önce yine klasik sözü ile karşılaştık. "One More Thing" :) Herkesin zaten etkinlikten aylar önce tanıtılacağı sızdırılan Apple'ın Music servisi duyuruldu. Adı da Apple Music oldu. Yakın zamanda da Beats'ı satın aldığı biliniyordu.
iTunes tarafından destek sağlanacak olan Apple Music daha adının söylendiği an Spotify, Tidal, Google Play Music, Deezer vb. müzik servislerinin rakibi olacağı gün yüzüne çıkmıştı adeta bir meydan okuma gibi.

Apple Music
Apple Music'in göze çarpan yenilikleri devrimci bir müzik servisi, 24/7 dünya genelinde yayın yapacak global radyo istasyonu, sanatçıların paylaştıklara yeni şarkılara ve albümlere ulaşmak Connect uygulaması ile mümkün olacak. Connect uygulaması bir pazarlama platformu olarak da tanımlanabilir. Algoritmik tabanlı olmayan radyo istasyonunun yeni adı Beats 1. Siri ile de entegreli olan Apple Music siriye herhangi bir şey söylendiği an Siri direk olarak servise yönlendirip o şarkıyı direk olarak çalmaya başlıyor. Yetenekli yapımcılar için de düzenli olarak özel listeler de barındıracak olan servis ek olarak New York, Los Angeles, Londra'daki canlı DJ kanalı Beats1'da da Apple Music içinde gelecek. Apple Music 30 Haziran'dan itibaren 100'den fazla ülkede yayın yapmaya başlayacak. Aylık $9.99'a satın alınabilecek. 6 kişilik aile paketi (Family Plan) ise $14.99'a satın alınabilecek. İlk olarak iOS, OS X ve Windows platformanlarına gelecek, sonbaharda ise Apple TV ve Android cihazlarda yer alacak.

İlk izlenimlerim :

Apple, WWDC15 Keynote etkinliği ile geliştiricilerin ve izleyicilerin beklentilerini karşılamış gözüküyor. Özellikle Evernote, Flipboard, Spotify, Tidal, Google Now ve Android'e Hodri Meydan dediği bu konferans izleyicileri de ekranlara kitledi. Özellikle dikkatimi çeken başka bir husus ise Kadınların ilk kez bir etkinlikte rol alması yukarıda belirttiğim gibi. App Store'un bu kadar kısa sürede rağbet görmesi, 195.000 eğitici uygulamaya sahip olması, şu ana kadar 100 milyardan fazla uygulamanın download edilmiş olması, geliştiriciler için 30 milyar dolardan fazla para harcadığı gerçeği kaçınılmazdı. Gerçekten Apple, geliştiricileri bu yöneyle oldukça toleranslı. iOS 9, ve Apple Music oldukça emin adımlarla karşımıza çıkacağa benziyor. Belli ki Apple, yakın zamanda Spotify'ın ve Google'ın I/O konferanslarını baz alarak bir etkinlik hazırlamış. Spotify CEO'su Daniel Ek'ın sosyal medya hesabından Apple Music tanıtılırken "Oh OK" yazıp sildiği tweet de etkinlik akşamı çok konuşulan konulardan biri oldu :) Etkinlik beklentileri karşıladığı ve geliştiricileri de oldukça mutlu etmişe benziyor.

Etkinlik esnasında kendi aldığım notları da size aktarmaya çalıştım. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum, aynı zamanda yorumlarınız ile de katkı sağlayabilirsiniz. Eylül ayındaki etkinlikte görüşmek dileği ile..


Kaynak : The Verge, Webrazzi, ShiftDelete..













Hiç yorum yok: