Translate

13 Kasım 2014 Perşembe

FIFA Puskas Awards

FIFA Puskas Ödülü 2009'da Başkan Sepp Blatter'ın önerisi ile yürürlüğe giren yılın en güzel ve en jeneriklik golüne verilen ödül. 2009'dan beri bu ödül verilmekte.

Bu ödülü 2010 yılında Kazakistan ile oynanan milli maçta Hamit Altıntop'un attığı gol ve 2012 senesinde Fenerbahçeli Miroslav Stoch'un lig maçında Gençlerbirliğine attığı gol o senenin FIFA tarafından en iyi golü seçildi. 3 Ekim 2013 ve 26 Eylül 2014 tarihleri arasında atılan ve aday olan 10 golü de birbirinden güzel goller. Sizlere bu golleri kısaca tanıtmak istiyorum..


1- Pajtim Kasami ; Crystal Palace - Fulham

Pajtim Kasami gol vuruşu öncesi
Bu sene Olympiakos'a transfer olan 22 yaşındaki İsviçreli futbolcu 21 Ekim 2013 tarihindeki Selhurst Park'taki maçta Crystal Palace Adrian Mariappa'nın kafa golü ile 1-0 öne geçti. 19.dakikada Sascha Richter'ın uzun topu ile kontrolünü yapan Kasami, Van Bastenvari bir vuruş ile Fulham'a beraberliği getiren golü atmıştı. Maçı da Fulham deplasmanda 4-1 kazanmıştı.

2-Tim Cahill ;  Hollanda - Avustralya

Tim Cahill gol vuruşu
 Tam adı Timothy Joel Cahill. Yıldızı İngilterenin Everton kulübünde parlayan ve sonrasında Major Lig takımlarından New York Redbulls'a transfer olan 34 yaşındaki Avustralyalı futbolcu sağ kanattan yapılan ortaya Robben'in golünden 1 dk sonra hiç bekletmeden sol ayağı ile gelişine attığı golle takımına 1-1 lik beraberliği getirmiş, Jedinak'ın penaltı golü ile 2-2 lik beraberliği yakalasa da maçı 3-2 kaybetmişti Avustralya. Tim Cahill'in attığı bu gol dünya kupasının atılan en güzel gollerinden bir tanesi idi.

3-Diego Costa ; Atletico Madrid - Getafe

Diego Costa gol vuruşu
Bu sezon 38 Milyon Euro'luk bir bedelle Atletico Madridden Chelsea'ye transfer oldu Brezilya asıllı İspanyol oyuncu. Gündemden İspanya milli takımını seçmesi ile hiç düşmediği dönemlerde, 23 Kasım 2013 tarihinde 7-0 biten maçta Getafe'ye attığı gol  gerçekten jeneriklere geçen bir goldü. Juanfran'ın ortasında gelişine rövaşeta vuran Diego Costa takımını 5-0 öne geçiren gole imzasını atmıştı.

4-Marco Fabian ; Cruz Azul - Puebla

Marco Fabian gol sevinci
15 Şubat 2014 tarihinde Meksika Liga Clausura'da Estadio Azul'da Puebla'yı ağırlayan Cruz Azul sahadan 1-0 lık galibiyetle ayrılmıştı. Golü 90.dakikada 25 yaşındaki Meksikalı milli ortasaha oyuncusu Marco Fabian kaydetmişti. Sol kanatta ceza sahası önüne gelen uzun topta Marco Fabian, topu kontrol edip sağına aldı ve kalecinin önde olduğunu görüp attığı aşırtma golü hem takımına 3 puanı getirdi hem de görünüş olarak iyi bir estetiğe sahip bu golü Puskas adaylığı kazandı.

5-Zlatan Ibrahimovic ; PSG - Bastia

Ibra'nın gol vuruşu
33 yaşındaki İsveçli'nin kariyeri boyunca hep birlikte güzel gollerini izledik. Hazırlık maçında İngiltereye ceza sahasının dışı ve oldukça zor bir açıdan attığı rövaşeta golü ile de Puskas'ı kazanan Ibra, bu sene 19 Kasım 2013 tarihinde Ligue 1'de Bastia'ya attığı topuk golü ile yine Puskas'a aday. Lucas Moura'nın sağdan attığı ortada defanstan seken topa penaltı noktasına yakın bir yerden ve kaleye sırtı dönük pozisyonda topukla attığı gol ile bu sene yine Puskas'a aday oldu. Attığı bir çok gol ile bizlerin beğenisini kazanan İsveçli, bu sene de Puskas'ın en büyük adayı.

6-Robin Van Persie ;  İspanya - Hollanda

Van Persie gol vuruşu


13 Haziran 2014'te 2014 dünya kupasında İspanya'ya attığı kafa golü ile aday oldu Manchester United'lı Hollandalı futbolcu. Sol kanattan Blind'in enfes pasında havada asılı kalıp uçan kafa vura Van Persie, Iker Casillas'ı mağlup etmişti ve skoru 1-1'e getiren golü atmıştı. Bir santraforun atabileceği zor gollerden biri bana göre. Maçı da Hollanda 5-1 gibi flaş bir sonuçla kazanmıştı. Van Persie, attığı bu golle Puskası alabilir.

7-James Rodriguez ; Kolombiya - Uruguay

James Rodriguez gol anı
Real Madrid'in bu seneki flaş transferi olan Kolombiyalı genç yıldız, 28 Haziran 2014'te Uruguay ile yapılan dünya kupasında maçta herkesin takdirini kazanan Kolombiya milli takımına önderlik eden James Rodriguez'in attığı enfes gol. Uruguay defansından dönen toptan sonra pası alan dünya kupasının flaş ismi ve Brezilya maçında kolundaki çekirgeyle ünlenen Hames, gelişine enfes bir gol atmıştı ve Muslera'yı mağlup etmişti. Kolombiya bu maçtan 2-0 galibiyet ile ayrılmıştı.

8-Camilo Sanvezzo ; Vancouver Whitecaps - Portland Timbers

Camilo Sanvezzo gol vuruşu


Tam adı Camilo da Silva Sanvezzo 26 yaşındaki Brezilyalının. 6 Ekim 2013'te MLS'te Portland'a attığı yarım vole gol ile Puskas'a aday olan Brezilyalı Puskas'ta bir süpriz yapabilir. Sağ kanattan yapılan ortaya gelişine estetik bir vuruş yapan Brezilyalı takımına beraberliği getiren golü atmıştı. Vancouver'ın 2 golünü de atan Camilo, BC Place'de takımına 1 puanı getiren isimdi. Aynı zamanda attığı gol MLS'de yılın golü seçildi.

9-Hisato Sato ; Sanfrecce Hiroshima - Kawasaki Frontale

Hisato Sato'nun aşırtması
 32 yaşındaki Japon milli santrafor, Japon 1.liginde 8 Mart 2014'te Hiroshima'nın Kawasaki'yi konuk ettiği maçta takımına beraberliği getiren golü atmıştı. Defanstan atılan uzun topta ceza yayında topu kontrol eden Hisato, sol ayağı ile aşırtma vuruşu ile kaleciyi mağlup etmişti. Maçtan da Hiroshima 2-1 lik galibiyetle 3 puanı almıştı.

10-Stephanie Roche ; Peamount United - Wexford Youths

Stephanie Roche
 Listenin süpriz ismi İrlandalı kadın futbolcu Stephanie Roche. 20 Ekim 2013'te Ulusal ligde Wexford'a attığı güzel gol ile aday olan 25 yaşındaki futbolcu sağ kanattan açılan ortaya önce göğüs kontrolü yapıp sonra sol ayağına aldı. En sonunda da yaklaşık 20-25 metrelik bir mesafeden inanılmaz bir gol atarak Puskas ödülüne aday oldu.

FIFA'nın bu seneki Puskas ödülüne aday olan 10 tane golü yazmaya çalıştım. FIFA'nın resmi sitesinden ( http://www.fifa.com/ballon-dor/puskas-award/index.html ) ve francefootball.fr sitesinden gollerin tamamını izleyebilir ve istediğiniz gole oy verebilirsiniz. FIFA Puskas ödülünü 12 Ocak 2015 Pazartesi günü Zürihte sahibini bulacak. Oylama 1 Aralık'tan sonra 10'dan 3 e düşecek. Ödül gecesinde de oylama sona erecek. Ben oyumu Zlatan'dan yana kullandım. Benim 3 düşüncem Ibra, Kasami, Van Persie olur düşüncesindeyim.



Hiç yorum yok: